MINDINŐ logó

MindigNő

Körösparti pihenés a Hercegasszony Birtokon

hercegasszony birtok
Hercegasszony Birtok - minden eddigi élményünket felülmúlta: gyönyörű, festői környezet, kristálytiszta levegő, párját ritkító méretű, hatalmas wellness, mennyei falatok pazar tálalással. Non plus ultra!

A tikkasztó nyári hőségben – tudatosan vagy ösztönösen – de általában vízpartot keresünk pihenésünk helyszínéül. A belföldi vízparti úticélok közül a Balaton és a Tisza-tó méltó riválisaként nekünk a Körösök ugrottak be.

Többször is volt már szerencsénk itt eltölteni napokat, különböző szálláshelyeken, de a Hercegasszony Birtok minden eddigi élményünket felülmúlta: gyönyörű, festői környezet, kristálytiszta levegő, párját ritkító méretű, hatalmas wellness, mennyei falatok pazar tálalással. Non plus ultra!

Miért éppen Hercegasszony Birtok? Honnan az elnevezés?

A Körös Túrtői holtágának közvetlen vízpartján fekvő Birtok történetével is megismerkedtünk ottlétünkkor.

A Mezőtúr és Szarvas között elhelyezkedő Hercegasszony Birtok nevét egykori tulajdonosáról, Lelbach Irénről, Habsburg Albrecht főherceg feleségéről kapta. Lelbach Irén 1931-ben lett a jegyajándékként kapott birtok tulajdonosa. Rangon aluli házasságkötésük sok nehézséget okozott számukra, főként Albrechtnek, akit házassága politikai előmenetelében akadályozott. Végül 1937-ben mondták ki sajnálatos válásukat. A pár válása után a mesés birtok Irén állandó lakhelyéül szolgált kora tavasztól egészen késő őszig.

A Hercegasszony Kastély – amelyet a mezőtúri emberek több nemzedék óta így hívnak –, a Túrtői holtág és Pusztabánréve Lelbach Irén irányítása alatt vált igazi paradicsommá a harmincas években. Az épület főszárnyát 1878-ban emeltette a korábbi tulajdonos. Később Lelbach Irén saját erejéből építtette fel a kastély további részeit. A főépülethez tartozó U alakú szárnyak 1936-ban készültek el.

A szép időkben a kastély nemcsak a hercegasszony otthonául szolgált, hanem számtalan embernek adott lakhelyet, munkahelyet és megélhetést is. A főépület előtt hatalmas rózsáskert és színes virágok pompáztak, az udvar közepét pedig szökőkút ékesítette, amely langyosan csordogáló vízpermetével törte meg a déli nap sugarait, szinte édenkertté varázsolta ezt a kis oázist. Ezt a kutat a jelenlegi tulajdonosok felújították, így mi is megcsodálhattuk. A hercegasszony mindenkit bőséges vendéglátással fogadott a kastélyban, valamint számos rendezvénnyel ámította el a környékbeli birtokosokat: előkelő arató bálokat és éves táncos mulatságokat rendezett.

A kúria történetében az oroszok 1944-es érkezése jelentette a rossz idők kezdetét. A kastélyt ekkorra elhagyta tulajdonosa, Budapestre költözött, majd az 1945-ös földosztás során el is vesztette a birtokot. Az idők folyamán a kastély több termelőszövetkezet és az Állami Gazdaság tulajdonába is átkerült.

A Hercegasszony Birtok újjászületése

Majd a több mint száz éve épült kastélyt a mai kor igényeinek megfelelően újították fel a Kastély jelenlegi tulajdonosai, az egykori hercegasszony, Lelbach Irén nemesi életének, elegáns, kifinomult ízlésének megfelelően. A Hercegasszony Birtok belsőépítészeti tervezése folyamán modern szemlélettel nyúltak a műemlék épülethez, majd 2015-ben nyitotta meg kapuit a Birtok immár a régmúlt időket idéző fiatalos, modern köntösben. A Hercegasszony Birtok stílusos környezete virágos parkkal és gyümölcsös kertekkel tündököl az alföldi táj üde, zöld édenkertjeként.

A neobarokk stílusú Hercegasszony Birtok két hektáros összterületén közel 50 fő szállhat meg: 7 db egyedileg berendezett szoba, és 10 db konyhával felszerelt apartman szolgálja ki az igényeket igen magas színvonalon.

Az Irene Bisztro

Az étteremben helyi gasztronómiai specialitásokkal fokozzák a stílusos vidék feledhetetlen élményét, amit nyáron óriási grillterasz tesz teljessé. A Hercegasszony Birtok a Kőrös holtágának közvetlen partján, hatalmas gyümölcsfák árnyékában, az egykori hercegasszony nemesi életének elegáns ízlésével, kényelmével és meghitt hangulatával várja.

hercegasszony birtok
hercegasszony birtok

Távol az utaktól és a város zajától, a régmúlt idők egy szelete elevenedik meg itt fiatalos, modern köntösben. A Hercegasszony Birtok stílusos környezete virágos parkkal és gyümölcsös kertekkel tündököl az alföldi táj üde, zöld édenkertjeként.

Wellness panorámával

A hatalmas alapterületű wellness részlegben található egy 12*4 méteres úszómedence, 6 személyes jakuzzi, finn és infraszauna. A kevés szobaszám következtében a vendégek száma teltház esetén is maximum 45-50 fő, ezért kényelmesen elfér mindenki még a téli időszakban is a fedett wellness részlegen. Nyáron azonban a Körös holtágában is lehet fürödni, a fa mólón lévő napágyakból élvezni a természet szépségét.

Ide bátran szervezhetsz esküvőt vagy céges rendezvényt!

A Hercegasszony Birtok egy igazán különleges romantikus, vízparti esküvői helyszín. Képzeljetek el egy meghitt vízparti szertartást, ahol az üdén zöldellő természet öleli körül a násznépet! A különleges esküvői ceremóniát egy hangulatos, sátorban megrendezett ünnepély követi, miközben fotósuk megörökíti a legszebb pillanatokat ebben az idilli környezetben. Parkolási lehetőséggel és a vendégek részére igény szerint szállodai és apartman szobákkal várnak Benneteket!

Ám ha egy céges rendezvényt szeretnél megszervezni és egy egyedi, különleges köntösbe bújtatnád rendezvényed, a Hercegasszony Birtok rendezvényhelyszínként is megállja a helyét. A Hercegasszony Birtok hangulata garantáltan megfűszerezi eseményed! Reprezentatív fogadás, kisebb konferencia, partnertalálkozó vagy csapatépítő események különleges és izgalmas helyszínre lelhetnek a 2 hektáros birtokon.

Hercegasszony birtok 1
Bejegyzés megosztása

Legfrissebbek: