A hagyományos tökfőzelék receptje amellett, hogy pofonegyszerű, de savanykás ízével és krémes állagával igazi nyári kedvenc lehet, ha rákapsz az ízére. Nem mellesleg a rostbevitelért is tettél valamit. Érdemes zsenge tökből készíteni ezt a szuperegészséges főzeléket. Most az egyik hagyományos verziót készítettünk el, mutatjuk:
Hagyományos tökfőzelék hozzávalói:
- 1 kg zsenge gyalult tök (2 db kisebb vagy 1 db nagyobb tök)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 el pirospaprika
- só, bors, 1/2 csomó kapor
- 2 ek olaj
- citromlé vagy ecet
Hagyományos tökfőzelék elkészítése:
A tököket megpucoljuk, majd félbevágjuk és kanállal kikapargatjuk a magjait.
Majd a félbevágott tököket lereszeljük. Egy lábasban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belereszeljük a fokhagymákat, és még 2-3 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a reszelt tököt és fedő alatt 12-15 percig pároljuk, amíg össze nem esik. Ezután sózzuk, borsozzuk és a kapor felét hozzáadjuk.
Közben elkészítjük a tejfölös habarást: a lisztet a tejföllel csomómentesre elkeverjük és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük egy kis vízzel.
A tejfölös habarást a tökfőzelékhez adjuk és elkeverjük és 1-2 percig rotyogtatjuk, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott kapor másik felét és citromlével ízesítjük.