MINDINŐ logó

MindigNő

Mennyei, vajpuha baconbe tekert máj – Így készítsd el!

baconbe tekert csirkemáj

Baconbe tekert máj: A máj az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, ám méltánytalanul keveset fogyasztunk belőle. Az egyik kedvenc receptem a baconos máj. Igazi anyabarát, szupergyors étel. A bacon sósságát remekül kombináljuk a máj sótlanságával. A másik kontrasztot pedig a bacon ropogóssága és a máj omlós puhasága adja. Nem ragozom tovább, mennyei na! 🙂

baconbe tekert csirkemáj
baconbe tekert máj

Baconbe tekert máj hozzávalók:

  • 50 dkg máj
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 2tk majoranna (további opciók: zsálya vagy bazsalikom)
  • 2 tk bors
  • 3 gerezd fokhagyma
baconbe tekert máj
baconbe tekert máj

Baconbe tekert máj elkészítése:

  1. A csirkemájat jó alaposan mosd meg, majd tisztítsd meg az erektől és az esetleges hártyáktól. A nagyobb darabokat vágd ketté.
  2. A májat majorannával és borssal ízesítsd meg. Pucold meg a fokhagymát és szeleteld fel.
  3. A baconre tegyél 1-2 szelet fokhagymát és tekerd a máj köré.
  4. Fogvájóval szúrd át a baconos májat,, hogy rögzüljön a bacon.
  5. Egészségesebb sütési verzió, ha előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöd ropogósra a baconos májat. De opció lehet serpenyőben is megsütni citromos olajban (Ez házilag is elkészíthető olajból és reszelt citromhéjból.). Ekkor a baconos májat alacsony hőfokon süsd a serpenyőben kb. 6-7 percig (pattogás ellen alufóliával letakarhatjuk sülés közben) majd az alufóliát levéve forgasd is meg menetközben, hogy a máj jól át tudjon sülni a baconben.
baconbe tekert csirkemáj
baconbe tekert máj

Baconbe tekert máj esetén erre figyeljünk:

Nem szabad, de tulajdonképpen nem is szükséges megsózni a baconbe tekerés előtt és után sem a májat, mert kemény lenne tőle. A bacontől egyébként is, ahogy fentebb már említettem, kellően sós lesz a baconos máj.

Baconos csirkemáj lehetséges körete:

Hagymás, tört krumpli, vajas krumpli, krumplipüré, tepsiben sült rozmaringos krumpli. De franciasaláta is remek választás mellé.

Jó étvágyat!

További májból készült receptek:

Tudnivalók a májról:

Máj: az egyik legmegosztóbb belsőség. Van, aki óvakodik a fogyasztásától, abból a megfontolásból, hogy a máj méregtelenítő szerv, így bizonyára méreganyagokat raktároz.

Akkor oszlassuk el a kételyeket! Az anyagcsere egyik legfontosabb szerve, kiválasztja a méreganyagokat, de nem raktározza azokat. Havi 2-3 alkalommal történő fogyasztása jótékony hatású. (A Gerson terápiában korábban májlével gyógyították a krónikus betegeket.)

A máj fogyasztás előnyei

A máj tömve van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A és D-vitaminban gazdag (ez utóbbi télen különösen nagy jelentőséggel bír). A-vitamin van a liba- és a csirkemájban és egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C és E -vitamin a borjú- és csirkemájban.

Továbbá gazdag vasban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben, emellett jó kalcium- és káliumforrás is. Érdemes ezért beilleszteni az étrendbe a máj rendszeres fogyasztását.

A D-vitamin pótlására a legalkalmasabb a máj, a halmájolaj és a tojás.

Bejegyzés megosztása

Legfrissebbek: